U bevindt zich hier: Homepage » Praktische zaken » Testament

Testament

Testament: wel zo gemakkelijk

Een testament is een door de notaris opgemaakt officieel stuk (akte) waarin een persoon uitdrukkelijk en dwingend aangeeft wat er met zijn of haar nalatenschap moet gebeuren in geval van overlijden. Ieder persoon vanaf 16 jaar en bij volledig gezond verstand kan een testament opmaken. Het originele testament blijft in bezit van de notaris. Een goed testament kan heel belangrijk zijn bij een goede rouwverwerking en ter voorkoming van ruzie en onmin binnen de familie. Uit onderzoek van de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie blijkt bijvoorbeeld dat maar liefst 30 tot 40 % van de afwikkelingen van nalatenschappen tot ruzie binnen de familie leidt. Een helder en goed testament kan dat voorkomen.

Nalatenschap

In 2003 is het nieuwe erfrecht van kracht geworden waardoor o.a. de achterblijvende echtgenoot beschermd wordt tegen het opeisen van het kindsdeel. De wet regelt van alles omtrent verdeling van nalatenschap, voogdij over achterblijvende kinderen etc. Indien u echter specifieke dingen wilt regelen, dan zult u een testament op moeten maken.

Voorbeelden waarom testament opmaken

  • niet-geregistreerde partners of stiefkinderen iets nalaten
  • schoonkinderen of anderen uitsluiten (uitsluitingsclausule)
  • nalaten aan een goed doel
  • fiscaal voordeligere mogelijkheden vastleggen
  • meer tijd voor afhandeling testament regelen (is standaard maximaal 3 maanden)

Kosten testament opmaken notaris

Er is veel mogelijk qua testamenten. Het is ook noodzakelijk om het reeds bestaande testament te 'updaten', bijvoorbeeld omdat er in de persoonlijke sfeer iets is veranderd, maar ook omdat dit noodzakelijk kan zijn door wijziging van wet- en regelgeving. Vraag meer informatie aan bij notarissen. Een gemiddeld testament opmaken kost rond de € 450 tot € 850, afhankelijk van het werk dat verricht moet worden.

Wat gebeurt er zonder testament ?

Indien de overledene een (geregistreerde) partner heeft, maar geen testament, dan wordt de nalatenschap verdeeld volgens de wet. De Wet stelt dat bij overlijden van de partner de langstlevende ouder alle goederen (en schulden) krijgt van de nalatenschap. De kinderen krijgen een niet-opeisbare, rentedragende vordering op de langslevende die pas opeisbaar wordt bij overlijden van de langstlevende ouder, bij faillissement of bij de Wet Schuldsanering van Natuurlijke Personen. Indien er geen partner of kinderen zijn, gaan de bezittingen naar familie.

Codocil

Buiten de notaris om kunt u wel dingen regelen, maar niet op het gebied van geld of onroerende zaken. U kunt dan bijvoorbeeld bepalen wie de postzegelverzameling krijgt, wie de nieuwe eetkamerstoelen etc. Een codocil moet handgeschreven zijn en ondertekend door de persoon zelf. Tevens moet er een dagtekening op staan. Een geprint of getypt codocil is niet rechtsgeldig. Indien er een nieuwe wordt gemaakt, moet simpelweg de oude vernietigd worden.

Uitsluitingsclausule

Een uitsluitingsclausule in een testament voorkomt dat bepaalde personen een deel van de nalatenschap in handen krijgen, zoals bijvoorbeeld schoonkinderen.

Centraal Testamentenregister

Het Centraal Testamenten Register (CTR) is een soort database waarin door (kandidaat) notarissen geregistreerd wie , wanneer en bij welke notaris een testament is opgemaakt. Er staan geen inhoudelijke kwesties in dit register. Indien u een verklaring van het CTR wilt hebben dan moet er een kopie van het overlijdensregister worden meegestuurd.

VRAAG GRATIS EN VRIJBLIJVEND OFFERTES AAN BIJ UITVAARTONDERNEMINGEN DIRECT BIJ U IN DE REGIO